Weekendkamp Verkenners

zaterdag 06 juli 2013 door de Verkenners
Van vrijdag 28 tot zondag 30 juni zijn de verkenners op weekendkamp geweest in Bleiswijk in de buurt van de Rottermeren. Het weekendkamp begon slecht met een hoop regen op vrijdag avond. Gelukkig was de regen zaterdag helemaal verdwenen en konden de verkenners op hun lange fietst tocht naar Archeon. In het Archeon hebben we een hoop gezien en geleerd over de tijd van de preshistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen met aan het einde een spetterende gladiatoren show.

Zondag hebben we op de Rottermeren gevaren en gezwommen. Uiteindelijk waren we om 4 uur weer terug bij het scoutinggebouw waar na het uitladen van de spullen indereen weer naar huis kon.

De verkenners is één van de meest toffe speltakken bij de Olave St. Clair Groep. We draaien elke woensdag avond van 19.00u t/m 21.00u. Er word elke week een zeer gevarieerd programma aangeboden. Een programma waar alle verkenners zich wel in uit kunnen leven.

Meestal bedenkt het leidingteam het programma, maar de verkenners mogen regelmatig ook zelf activiteiten bedenken en uitvoeren. Dit doen ze dan meestal voor het behalen van een insigne. Dan doet de leiding een stapje terug en wordt begeleiding.

Wat doe je zoal bij de verkenners?
Kamperen onder een zeiltje, bruggen bouwen van touw en hout, boogschieten, vliegers maken, koken, zeepkisten race, noem het maar op, je kan het zo gek niet bedenken of we doen het. De nadruk bij het programma van de verkenners ligt op samenwerken en hulpvaardigheid. Altijd voorop staan: gezelligheid, avontuur, uitdaging, niet-alledaagse dingen doen, samen leuke dingen leren en je eigen grenzen verleggen.
Natuurlijk gaan we ook op kamp, de verschillende kampen staan hieronder beschreven:

Weekendkamp: dit is een soort proefkamp voor het grote zomerkamp. We bekijken of alle materialen in orde zijn en natuurlijk doen we ook heel veel leuke dingen zoals vlotvaren, avondspel in het bos, een poldertocht bij nacht en een dropping.

Het survivalkamp: dit is een kamp dat gedurende een weekend plaatsvindt. We kamperen dan primitief in het bos en slapen in eigen gemaakte tenten. Tijdens dit weekend maak je zelf je eten klaar met behulp van de spullen die de natuur je geeft. Uiteraard kook je op houtvuur.

Het hoogtepunt van elk scoutingjaar is het zomerkamp. Het zomerkamp duurt twee weken lang en is het ultieme avontuur. Met je eigen patrouille (dit is een groep verkenners) in een tent slapen, zelf je keuken bouwen en zelf je eigen eten klaar maken. Tijdens het kamp zijn er ook heel veel leuke spellen en tochten die draaien rond het thema. Elk jaar is er een ander thema. Zo hebben de verkenners Indiana Jones vergezeld op een van zijn avonturen en hebben ze gestrande Aliens weer naar huis geholpen. Bij de meeste activiteiten werk je in team verband, dus dat is samenwerken en meestal ook dikke vrienden worden.

In september gaan we dan nog een weekendje weg samen met de vaders van de verkenners: het vader en zoon weekend (VenZ) Tijdens dit kamp mogen de vaders weer jong zijn en doen we allerlei leuke activiteiten, zoals een autospeurtocht (rally) door het bos of een spannend avondspel.

Bij de verkenners is ruimte voor iedereen omdat de activiteiten zo veelzijdig zijn. Je krijgt ruimte om jezelf te zijn en je eigen talenten te ontwikkelen en te gebruiken. Ben je tussen de 11 en 15 jaar en lijken de verkenners jou leuk? Kom dan gerust eens kijken op woensdagavond!